miercuri, 11 iulie 2012

La ce-i bun CNP-ul

Cred că una dintre cele mai sigure afaceri din România poți s-o începi cu un simplu copiator. Cantitatea de acte copiate care ți se cere pentru orice fleac este de domeniul fantasticului.
Copie după certificatul de naștere, de căsătorie, divorț, deces sau toate laolaltă, copie după buletin și pașaport (”cu toate ieșirile”), copie după contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului, mașinii, bicicletei, copie după cartea de muncă (și-ți mai specifică și ”toate paginile”), contract de muncă și acte adiționale, copie după actele soției, ale copiilor, terenuri moștenite, ajutor social, cupoane de pensie, facturi de utilități, bilet de ieșire din spital... nu știu dacă lista are sfârșit. Eventual obștescul nostru sfârșit dacă mă gândesc la un proverb german care spune: ”Din leagăn pân´ la-nmormântare, formulare, formulare...” (Von der Wiege bis zur Bahre, Formulare, Formulare...)

Care-i rolul CNP-ului (cod numeric personal pentru cei mai tineri decât mine) pentru că pe lângă biblioteca de mai sus mai trebuie să completzi și căsuța cu CNP în formularul cu pricina?! Dacă numărul este personal și unic, de ce se mai încearcă identificarea respectivului cu niște copii care până la urmă pot fi manipulate în fel și chip? Subiectul umilirii cetățeanului nu-l mai deschid acum...

A doua zi după ce am ajuns în Chile m-am dus la Registrul Civil (un fel de Evidența Populației) să-mi fac buletin. Mi s-a alocat un CNP - care aici se numește RUN (rol único nacional) sau mai comun RUT (rol único tributario). Intrat în baza națională de date, acest număr mă scutește de toată cantitatea indecentă de hârtii. În sectorul privat, după o primă înregistrare prin intermediul unui formular (care de multe ori este electronic), ești identificat verbal doar prin numărul RUN și unde este cazul arăți și buletinul. La fel și la administrația financiară.

Folosirea acestui număr este benefică pentru toată lumea: funcționarii nu se încurcă în nume identice iar cetățeanul de rând nu e batjocorit și pus pe drumuri pentru a aduna maculatură. Iar peste toate astea, natura suferă și ea mai puțin.